GIULIJIN PAPPA AL POMODORO






Pappa al pomodoro je toskanska juha od rajčica i starog kruha. Nevjerojatno je kako samo nekoliko sastojaka može rezultirati jelom tako bogatog okusa- rajčice, češnjak, bosiljak, sol, maslinovo ulje i malo vode kuhaju se s namočenim kruhom koji se raspada, stapa s juhom i daje joj baršunastu punoću.

Uvjet za uspjeh ovog jela je da koristite što kvalitetniji kruh i dobre, domaće, ukusne rajčice koje bi trebale biti vrlo zrele.

U silnom bogatstvu firentinske kuhinje, doživljaja i umjetnosti, mnoge sam stvari neminovno propustila (do nekog drugog posjeta), među ostalima i ovaj klasik toskanske kuhinje. U želji da maksimalno iskoristim vrhunac sezone rajčica i još svježu melankoliju, posegnula sam za receptom omiljene mi blogerice Giulije. Recept je u potpunosti preuzet s njenog bloga Juls' Kitchen. Kako se savršenim jelima ništa ne treba dodati ni oduzeti, prilažem link na originalni recept ( http://en.julskitchen.com/first-course/soup/best-pappa-al-pomodoro ), a za one kojima engleski i talijanski predstavljaju problem, ukratko ću prepričati recept na hrvatskom:

Rajčice (800 g) blanširajte u kipućoj vodi, prebacite u posudu s hladnom vodom i ogulite im kožicu. Prebacite ih u posudu i zgnječite rukama. Od šalice ulja odvojite nekoliko žlica i stavite u lončić zajedno s dva nasjeckana režnja češnjaka i prstohvatom pahuljica čilija. Pržite kratko na laganoj vatri pa dodajte rajčice i kuhajte ih 20-ak minuta, dok se ne počnu raspadati. U međuvremenu, 4 šnite kruha namočite u hladnoj vodi dok ne omekšaju. Ocijedite ih rukama i namrvite u rajčice, posolite, dodajte šalicu vruće vode  i kuhajte još 10 minuta. Često energično pomiješajte juhu pjenjačom kako bi se kruh raspao, a juha imala pravu teksturu. Sklonite lonac s vatre, umiješajte ostatak ulja i 20-ak natrganih listića bosiljka,poklopite lonac i pustite da se okusi prožimaju sat vremena. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi. 







Oznake: , , , ,